[...] to temp. nie powinna byc wyzsza jak +4 C wiec lepiej je zamrozic poniewaz dla niektorych produktow moze to byc temp. zbyt niska. 3: raczej sie nie popsuje tak szybko (obrobka termiczna robi swoje) ale na gorace dni uwazam, ze warto zaopatrzyc sie w jakas torbe termiczna, ktora jednak w jakims stopniu ochroni zywnosc przed negatywnym [...]
Wszystkim, których interesuje nauka o żywieniu, polecam książkę Richarda Wranghama "jak gotowanie stworzyło czlowieka - walka o ogien" Wrangham to jeden z najwybitniejszych współczesnych antropologów biologicznych, zajmuje katedre na Uniwersytecie Harwardzkim. Wrangham przedstawia przekonujące dowody, że to właśnie obróbka termiczna [...]
Akurat kwestia awidyny i salmonelli jest wysoce przedemonizowana, ale kwestia strawności jaj surowych raczej nie. Wodyn, w moim przekonaniu argumenty którymi się tutaj posłuzyłes nie mają racji bytu. Przyrównywanie posiłku po 12h poście do wskakiwania na ciężary bez rozgrzewki jest nietrafione. Nie ma powodów by uznawac, że przy 12h off od [...]
Jak belgijscy gastroenterolodzy śledzi los białek jaj po spożyciu? Badacze karmili kury paszą zawierającą stabilne izotopy C, N i H i takimi izotopowymi jajkami karmili badanych. Następnie pobierali próbki z wypływu z przetoki wyprowadzonej z jelita krętego u pacjentów z przetoką (pacjenci, którzy mają usunięte jelito grube a światło jelita [...]
Przejąłem się powyższym zagadnieniem w ramach okresowego zwiększania jakości/praktycznego aspektu mojego żywienia. Dziennie zjadałem 7-10 jaj w formie jajecznicy bądź gotowanej, ale zarówno pierwszy jak i drugi sposób zaczął mnie w pewnym stopniu ograniczać. W przypadku aspektów praktycznych smażenia był to czas wymagany na stanie nad kuchnią i [...]
Myśmy się niezrozumieli ,nie chodzi mi o możliwość użytwania PAMu do smażenia bo to jest jego przeznaczenie.Chodzi mi o procesy zachodzące podczas tego smażenia .Według mni ta obróbka termiczna jest OK Pozdro
IMO Xabi ma rację. Zawsze liczymy wartości odżywcze przed obróbką termiczną, bo często powoduje ona zmianę wagi produktu , co przy zachowanych początkowych wartościach odżywczych da inny wynik B/T/W na 100g. Kasza podczas gotowania nabiera wody, więc 100g kaszy ugotowanej, to to samo co jakieś 30g przed ugotowaniem. Natomiast ze 100g piersi [...]
Witam mam pytanie odnośnie kurczaka przeglądam różne diety i widzę bardzo dużą rozbieżność odnośnie kurczaka. Jeżeli się mylę prosiłbym od razu o wytłumaczenie. Wszystkie wartości podaję w 100g Produkt Kcal B T W Mięso z piersi kurczaka bez [...]
Rozumiem też, że do wypieków, w których zamiast masła dodaje się oleju, również nie mogę stosować oleju rzepakowego, czy też słonecznikowego ? Obróbka termiczna, to obróbka i koniec ? :P
Daruj sobie te niby przysiady na suwnicy Smitha.Nie ma mozliwosci dobrze go zrobic. I z czego ten deload? To nie byly jakies ciezary zeby go tak naprawde robic. Jezeli chleb chcesz robic to niestety uzywanie do tego ziaren jest zlym pomyslem. Obrobka termiczna ziaren i wychodzi chleb z samych tl.trans. Wez normalna make/kasze gryczana. Wiem, że na [...]
Wszystkie produkty jakie masz wypisane w diecie w aplikacjach czy obojętnie gdzie liczysz sobie kaloryke to ważymy przed obróbką termiczną i wartości dla niej też przyjmujemy jak przed obróbką termiczną ;) Czyli 300g kury to okolo 60g białka po obróbce zostanie Ci jej przykładowo 230g to to 230g po obróbce też będzie miało 60g białka.
biorąc się za obróbkę termiczną warzyw trzeba liczyć się z tym, że zawsze dojdzie do pewnych strat witamin i minerałów, musielibyśmy jeść wszystko surowe, choć niektóre rośliny oddają co mają najlepsze dopiero po obróbce termicznej np. pomidory, gotowanie na parze jesy chyba najbardziej bezpieczną obróbką termiczną dla warzywwięc nie ma co [...]
zrobilem jak mowiliscie i wyszla:papka i nei cale platki sie zalaly. a czy tak bedzie dobrze: 1)zmielone platki dodaje do jajek i smarze (robie omleta)-jest obrobka termiczna 2)zmielone paltki dodaje d cieplego mleka dodaje odzywke bialkowa lyzke oliwy i biore do szkoly-tu tez jest chyab obrobka termiczna? pzdr
Napenwo jesz makaronu 300g Wszystko wazymy przed obrobka termiczna, ryz/makaron/kasze/mieso/ryby, tak wiec nie patrz na ilsoc gramowa ugotowanego produktu, a na ta przed obrobka termiczna. Makaron najlepiej razowy lub z maki durum, przed treningiem warzywa sa zbedne.Po treningu zostaw same WWzlozone+bialko, za chleb lepiej daj lepsze zroblo ww. [...]
przy dłuższym namyśle równowaga kwas-zas wydaje się mieć sens przy aktualnym wypaczonym żywieniu, gdzie człowiek jako mięsożerca żywi się tym, czego normalnie by nie ruszył lub czego jeść nie powinien. analizując zasadę mięsożerca>roślinożerca>rośliny, i fakt równowagi azotowej + zasadowe właściwości roślin, nie powinno (lub rzadko) [...]
Daruj sobie te niby przysiady na suwnicy Smitha.Nie ma mozliwosci dobrze go zrobic. I z czego ten deload? To nie byly jakies ciezary zeby go tak naprawde robic. Jezeli chleb chcesz robic to niestety uzywanie do tego ziaren jest zlym pomyslem. Obrobka termiczna ziaren i wychodzi chleb z samych tl.trans. Wez normalna make/kasze gryczana.
z ważeniem produktów jest tak: jeżeli ważysz przed obróbką termiczną to wpisujesz np. "mięso z piersi kurczaka bez skóry" jeżeli chcesz ważyć po obróbce to musisz sprawdzać w internecie wartości i dodawać produkty np. "pierś smażona na suchej patelni kcal" i wtedy wagę usmażonej ;) jednak moim zdaniem jest to bardziej problematyczne niż ważenie [...]